Foreslåtte endringer i barnehageloven: - Reglene som innføres bør være lik for alle barnehager, uavhengig av størrelse og eierskap

Publisert

HØRING: Grete Karin Berg (til venstre), konstituert næringspolitisk direktør i NHO Geneo, og Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira. Foto: Stortinget.

NHO Geneo er enig i at det er viktig med åpenhet og transparens, og at det må være god kontroll med at offentlige tilskudd og foreldrebetaling brukes i tråd med lovens formål.

- Vi er i hovedsak enig i regjeringens forslag til endringer i barnehageloven, men den nye landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst har et par merknader til forslag som berører viktige prinsipper for det å drive næringsvirksomhet, sier Grete Karin Berg, konstituert næringspolitisk direktør i NHO Geneo.

Fredag 8. april la kunnskapsministeren frem en lovproposisjon om endringer i barnehageloven. Endringsforslagene kan summeres opp i følgende seks punkter:

  • Krav om at hver barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt.
  • Krav om at barnehagens lokaler og utearealer skal være samlet.
  • Forbud mot å drive annen virksomhet i rettssubjektet som driver godkjent barnehagevirksomhet.
  • Forbud mot å ta opp lån på andre måter enn i finansforetak.
  • Meldeplikt ved nedleggelse, eierskifte eller andre organisatoriske endringer.
  • Forslag til endringer i tilsynshjemlene i barnehageloven.

Fredag 6. mai var det høring i utdanning- og forskningskomiteen om lovproposisjonen.

- Barnehagesektoren er etter vårt syn en av de mest vellykkede eksemplene på at private og offentlige virksomheter sammen kan løse samfunnets utfordringer. Siden barnehageforliket i 2003 har vi sett tidenes kapasitetsutbygging av barnehager. Dette har ført til at barnehager i dag er et universelt velferdsgode for småbarnsfamilier. Dette har igjen bidratt til økt kvinnelig yrkesdeltakelse og kvinner kan i dag delta i yrkeslivet i like stor grad som menn, sier Grete Karin Berg i NHO Geneo.

Må ha forutsigbarhet for å drive kvalitetsutvikling

Berg deltok på høringen sammen med medlemsbedriften Espira.

- Halvparten av barnehagene i Norge er drevet av private virksomheter. Det er en sektor som er godt regulert, og har gode lønns- og arbeidsvilkår. Vi er opptatt av å ha forutsigbare rammebetingelser, slik at vi som driver barnehager hele tiden kan jobbe med å utvikle kvaliteten i tilbudet vi leverer, sier Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira.

Hun får støtte av Berg som også påpeker at NHO Geneo er opptatt av likebehandling i sektoren, ikke bare mellom private og kommunale barnehager, men også likebehandling mellom de private aktører.

- Vi ønsker en utvikling der private aktører, som er organisert som AS eller kjede, likebehandles med andre bedrifter i sektoren slik at det ikke blir en utvikling der det skal være en hemsko å være et AS eller en del av en kjede. Sektoren består i dag av eiere med et langsiktig perspektiv på sin virksomhet, slik som Espira. Dette er en styrke for sektoren, sier Berg.

Like regler for alle

Når det kommer til forslaget om at det skal være krav til at hver private barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt, mener NHO Geneo at regjeringen bør unngå å påføre barnehagene unødvendige kostnader og byråkrati.

- Derfor mener vi, slik vi tok til orde for i høringen om regnskapsmessig skille, at det er tilstrekkelig å innføre regnskapsmessig skille mellom barnehager som tilhører samme rettssubjekt, sier Berg.

- Vi støtter forslaget om at det som hovedregel er forbud mot å eie eller drive annen virksomhet i samme rettssubjekt som driver barnehager, og at tilleggsaktiviteter skal være beslektet og utgjøre en begrenset del av virksomheten. Vi mener reglene som innføres bør være like for alle barnehager, uavhengig av størrelse og eierskap, sier den politiske direktøren i NHO Geneo.

Her kan du se høringen

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: