Flertall i helse- og omsorgskomiteen for trening på grønn resept

Publisert

Mee Eline Eriksson.

Folkehelsemeldingen 2023 har nylig blitt behandlet i helse- og omsorgskomiteen. Komiteens flertall Høyre, Frp, Rødt, Krf og Pasientfokus, mener at det må gjøres mer for at fysisk aktivitet kan forskrives på samme måte som medisin.

- Trening på grønn resept er noe vi i NHO Geneo og våre medlemsbedrifter har jobbet lenge for. Dette er et skritt i riktig retning, men vi er ikke i mål, sier Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo. 

Eriksson håper at saken vil få flertall på Stortinget. 

- Verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet støtter forslaget. Derfor spiller SV en sentral rolle i om vi skal fortsette å møte de samme helseutfordringene med tiltak som helt klart ikke har fungert til nå, påpeker Eriksson. 

- Vi lever i et inaktivt samfunn der 80 prosent av befolkningen beveger seg for lite og en million nordmenn lider av fedme.  Fysisk aktivitet er en medisin uten negative bivirkninger som kan hjelpe mot både mentale lidelser og forebygging av ikke-smittsomme sykdommer, sier legger hun til. 

Årsaken til at NHO Geneo ønsker trening på grønn resept, er at alle bør få en mulighet for henvisning til helseveiledning som et komplement eller alternativ til medisin, ved høy helserisiko eller ved sykdomsdiagnose. Kostnader til trening er dyrt for mange, og derfor heller ikke tilgjengelig for alle.

- Grønn resept ordningen har dessverre levd et inaktivt og ubrukelig liv i over 20 år. Så nå er det vel på tide å reformere ordningen og tenke nytt rundt dagens og fremtidens helseutfordringer, sier Eriksson.

Helse-Norge AS koster svimlende 418 milliarder i året, det er en regning på 77 244 kroner per person (SSB 2022). Over 90 prosent av helsebyrden skyldes ikke-smittsomme sykdommer som kunne vært forebygget med økt fysisk aktivitet og et sunnere kosthold.  

- Kanskje det derfor kan være en ide å avlaste systemet på lengre sikt ved å investere i forebyggende helsetiltak – Grønn resept i en ny drakt der folk fleste får persontilpasset oppfølgning, sier Eriksson. 

- Helsekompasset må stilles inn på nytt og vi må tørre å ta en ny retning mot det Friske Skifte. Å snu helseskipet i riktig retning krever omstilling og nye tiltak, sier hun. 

- Befolkningen trenger et tverrpolitisk helseforlik der alle som lider av overvekt og fedme får den hjelpen de trenger. Det positive er at det ikke står på vond vilje. Over 60 prosent ønsker faktisk å spise sunnere og bevege seg mer, men ønsker og trenger profesjonell hjelp (Undersøkelse 2022). 

 

  • Mee Eline Eriksson
  • Fagdirektør for forebyggende helse i Helse og velferd
Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: