Folkehelsemeldingen: - Vi er glade for at regjeringen peker på helsenæringen som en del av løsningen

Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo. Foto: Moment Studio/NHO.

Regjeringen peker på at helsenæring er en del av løsningen under fremleggelsen av Folkehelsemeldingen.

Fredag 31. mars la regjeringen frem Folkehelsemeldingen. I meldingen presenterer regjeringen den samlede innsatsen for å fremme bedre folkehelse og god livskvalitet i befolkningen. Meldingen er regjeringens strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller. 

- Det er bra at regjeringen nå fremmer en meldingen som går opp en rekke temaer knyttet til folkehelsen i dag og fremover. Helsepersonellkommisjonens rapport peker på store utfordringer i årene som kommer knyttet til en stor økning i antall personer over 80 år, samtidig som antallet i arbeidsfør alder vil falle i absolutte tall fra midten av 2030. Disse premissene ligger naturlig til grunn i Folkehelsemeldingen, som peker retning fremover, sier Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo. 

Hun påpeker at dette krever økt bruk av digitale løsninger, medisinsk utstyr, treffsikre legemidler, og at vi generelt sett bruker de samlede ressursene vår smartere. 

- NHO Geneo organiserer bedrifter som står klare til å bidra både når det gjelder tjenester, produkter og løsninger, sier Berg. 

- Vi er glade for at regjeringen peker på helsenæringen som en del av løsningen, og at helsenæringen kan bidra med kompetanse og ressurser av stor betydning for folkehelsearbeidet. Regjeringen fremhever at helsenæringen leverer produkter og løsninger som gir helsehjelp, forebygger sykdom og gjør at folk kan leve med og mestre egen sykdom, legger Berg til. 

- Det er viktig at disse positive signalene fra regjeringen følges opp med konkrete handlinger, og et godt offentlig-privat samarbeid i tiden som kommer, avslutter Berg.

 

Legemiddelindustriens (LMI) kommentarer til Folkehelsemeldingen:

LMI er skuffet over lite konkrete vaksineplaner.

– Dersom regjeringen ønsker å bidra til å utjevne sosiale forskjeller i helse, er legemidler og vaksiner et åpenbart verktøy – sammen med en rekke andre tiltak. Vaksiner er et av de mest effektive verktøyene vi har i forebyggende helsearbeid. Et voksenvaksinasjonsprogram nevnes i meldingen, og det er LMI glade for. Omfanget derimot, var skuffende, sier LMI-direktør Leif Rune Skymoen.

Han mener det er skuffende at legemidler blir ansett som en merkostnad for helsevesenet, fremfor et verktøy som kan bidra til forebygging og bedre helse i befolkningen.

Les mer om LMI sine kommentarer her.

 

Melanors kommentarer til Folkehelsemeldingen:

Melanor er skuffet over at medisinsk utstyr ikke nevnes i sammenheng med inkludering av utsatte grupper i Folkehelsemeldingen.

- Medisinsk utstyr nevnes i forbindelse med målet om å styrke samarbeidet med EU i beredskapssammenheng. Dette er bra, men vil nok mer komme som en følge av EMA-forordningen, sier Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør marked og prosjekt i Melanor.

- Inkludering av utsatte grupper i arbeid og rehabilitering for å kunne delta i samfunnet er omtalt, men det er skuffende at medisinsk utstyr ikke nevnes i denne sammenhengen. At en så sentral innsatsfaktor som medisinsk utstyr ikke nevnes med ett ord i denne sammenhengen er synd. Dett ordninger NAV i stor grad administrerer, og som på flere områder er satt under press og ikke lever opp til forventningene. Melanors innspill til Folkehelsemeldingen pekte nettopp på at ulike typer medisinsk utstyr er viktig i behandling, rehabilitering og habilitering for å bekjempe, overvinne eller lindre sykdom, skader og funksjonsnedsettelse. Vi hadde håpet og trodd på et tydeligere signal om viktighetene av disse ordningene blir ivaretatt og styrket, sier han.

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: