Arbeidsinkludering er en investering for fremtiden

Publisert

Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Gemeo.

Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo, mener vi må tenke nytt om integrering og arbeidsinkludering

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) er 31,1 prosent av innvandrere er ikke sysselsatte. Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo, mener det må gjøres mer for å få opp arbeidsinkludering av innvandrere i Norge.  

– Norge har hatt store utfordringer når det gjelder arbeidsinkludering av flykninger og innvandrere. Sysselsettingsraten er lavere hos innvandrere enn hos resten av befolkningen. Det er en bekymring for både den enkelte som kommer til Norge, men også for samfunnsøkonomien. Det er jo en kostnad som går på vår felles regning, sier Eriksson.

– Det finnes mange historier som foreller om folk som kom til Norge med et ønske om å bidra i samfunnet, med utdannelse og som har gledet seg til å begynne å jobbe. Men så møter man et byråkrati som er ekstremt utfordrende og ofte fører til at man ikke kommer seg ut i arbeid før det har gått flere år. Vi må tenke nytt og gjøre mer, legger hun til.  

Vårt ansvar å tenke nytt

Sammen med NHO Geneo og Social Impact Lab arrangerer Hero konferansen Innovasjon for en bedre framtid april 2024. Hero tar initiativet til å utforske håndfaste innovasjoner, konkrete eksempler og samarbeidsmodeller som samlet vil styrke samfunnet, dekke behovet for arbeidskraft innenfor en rekke bransjer og gi meningsfullt arbeid til migranter og flyktninger.

– Vi snakker for lite om denne samfunnsutfordringen. Konferansen er en måte å få tema på dagsorden, sier Eriksson.

I en verden hvor antallet flykninger og migranter øker, står vi overfor et pressede behov for innovative og bærekraftige løsninger. Norge, med sin robuste velferdsmodell, har et unikt utgangspunkt og en mulighet til å lede an i arbeidet om integrering.

– I en mer globalisert verden er mangfold på arbeidsplassen en moralsk forpliktelse og en kilde til verdiskaping. Mangfold gir nye perspektiver, kreativitet og nytekning. Arbeidsinkludering er en investering for fremtiden, sier Eriksson.

– Arbeidsmarkedet i Norge i dag er presset, vi er avhengige av alle de menneskene som kan være aktive i arbeidslivet. Slik det er nå er ikke bærekraftig i dag og kommer ikke til å bli det i morgen. Vi må ha flere inn, og for at det skal skje må vi gjøre ting på en annen måte. Formålet med denne konferansen er å dele kunnskap og gi inspirasjon om hvordan man kan løse de utfordringene vi står overfor, legger hun til.

Om Hero

Hero er en privat virksomhet som tilbyr tjenester rettet mot målgruppene asylsøkere, flyktninger og innvandrere. De er en av de største organisasjonene i Norge innenfor vårt fagfelt. De etablerte sitt første asylmottak i 1987 og har siden vært en viktig aktør i utviklingen av det norske mottakssystemet.

Som eneste virksomhet i Norge tilbyr de tjenester helt fra ankomst som asylsøker til Norge, videre gjennom mottaksoppholdet og til integrering i arbeid og utdannelse.

Foruten drift av ulike typer asylmottak og barnehager, leverer de også tolketjenester og ulike kvalifiseringsprogram til nyankomne innvandrere og bosatte flyktninger.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: