Folk frykter for det offentlige helsevesenet: 56% tviler på at de vil få den hjelpen de trenger

Publisert

Fra venstre: Karita Bekkemellem (NHO Geneo), Anita Tunold (Aleris), Tone Trøen (H), Even Røed (Ap), Marian Hussein (SV) og Bård Hoksrud (FrP).

56 prosent av befolkningen tviler på at det offentlige vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører. Det viser Kantars Helsepolitisk barometer 2024.

Torsdag ble Kantars Helsepolitisk barometer 2024 lagt frem på Filmens hus i Oslo Sentrum. Helsepolitisk barometer er en uavhengig undersøkelse som utføres av Kantar hvert år. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. Undersøkelsen har blitt gjennomført siden 2016 og viser hvordan befolkningens holdninger endres i takt med skriftende regjeringer og det som ellers skjer i samfunnet. 2024 versjonen er den niende utgaven av undersøkelsen.

Sammen med Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, deltok Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, i paneldebatt om undersøkelsens funn når det kommer til befolkningens holdninger til offentlig-privat samarbeid i helsevesenet.

– 56 prosent av befolkningen tviler på at det offentlige helsevesenet vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører. Det skjedde en markant økning under koronapandemien, der vi så tydelig verdien av velferdsmiksen i Norge, sa Karita Bekkemellem fra scenen på filmens hus.

– Våre medlemmer, som er private bedrifter innen helsenæring, velferd og oppvekst, opplever til tross for utfordringsbildet, skal utelates fra den norske velferdsmiksmodellen. Regjeringen har satt ned et avkommersialiseringsutvalg. På hvilken måte vil det løse utfordringene vi står i, spurte Bekkemellem.

Behov for nasjonal strategi for medisinsk utstyr

Undersøkelsen viser også at mange støtter opp om at regjeringen må legge vekt på ny teknologi (36 prosent), fornye gammelt medisinskteknisk utstyr (27 prosent) eller personellbesparende medisinsk utstyr (28 prosent).

47 prosent mener regjeringen må vurdere nye arbeidsformer.

– En av de åpenbare løsningene er å investere mer i teknologi for å modernisere utstyrsparken på norske sykehus og i kommune-Norge. Dette vil sikre bedre og mer effektiv behandling og vil avlaste og gjøre hverdagen for helsepersonell bedre, sa Bekkemellem.

Samtidig ser vi at medisinsk teknisk utstyr på norske sykehus er utdatert. Hvordan vil partiene sikre at dette blir faktisk prioritert? Dette må ses i sammen heng med det økte presset på oppgavelevering som kommunene opplever og sykehusene opplever. For å løse dette må vi se på muligheten for en nasjonal strategi for medisinsk utstyr, slo Bekkemellem fast.

 NHO Geneos funn i Helsepolitisk barometer 2024

  • For 73 prosent av befolkningen er helt eller delvis enig i påstanden: Hvis jeg får hjelp og behandling gjennom de offentlige finansierte helse- og omsorgstjenestene når jeg trenger det, spiller det ingen rolle om det er private/ideelle eller offentlige helseaktører som hjelper meg.
  • Ved behov for hjemmehjelp, ønsker 70 prosent av befolkningen i Norge å kunne velge hvem som kommer og når hjelpen skal komme.
  • Om lag seks av 10 er bekymret for å måtte betale selv fr dyre legemidler dersom de skulle bli syke.
  • 59 prosent er bekymret for å måtte betale selv for dyre legemidler dersom de skulle bli syke

NHO Geneo er blant samarbeidspartnerne bak Helsepolitisk barometer 2024. Optikerbransjen, If Vertikal Helse, Norges Farmaceutiske Forening, Aleris, Psykologforeningen, MSD, Senteret for et aldersvennlig Norge, Pårørendealliansen og Norsk Sykepleierforbund er også samarbeidspartere.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: