- Jeg blir oppriktig lei meg over at debatten fremdeles handler om eierform fremfor barna selv

Publisert

#205

PÅ HØRING: Maria Reklev (fra venstre), fagsjef i NHO Service og Handel, Lasse Billington, seniorrådgiver i NHO, Thomas Eklund og Angelica Kjos, begge fra Aberia Ung.

Angelica Kjos, erfaringskonsulent i Aberia Ung, utfordrer politikerne til å lytte til barnas egne ønsker i debatten om barnevern.

Tirsdag var det høring i familie- og kulturkomiteen angående et representantforslag signert av Audun Lysbakken (SV) og Freddy André Øvstegård. Forslaget omhandler blant annet SVs ønske om å avvikle anbud og enkeltkjøp av institusjonsplasser i barnevernet. Her kan du lese hele representantforslaget.

Maria Reklev, fagsjef i NHO Service og Handel, var til stede på høringen sammen med Lasse Billington, seniorrådgiver i NHO, og Thomas Eklund og Angelica Kjos, begge fra Aberia Ung, var på plass i høringen for å uttrykke bransjens syn på forslaget.

- Jeg har bodd både på privatdrevet og offentlig institusjoner. Hos de private opplevde jeg større fleksibilitet og hurtigere iverksettelse av tiltak, sier Angelica Kjos.

- Barna selv vet best hva de trenger, uavhengig om de bor på en privat eller offentlig institusjon. Hvorfor blir denne debatten styrt uten å involvere barna selv? På vegne av barna, så blir jeg oppriktig lei meg over at denne debatten fremdeles handler om eierform fremfor barna selv, sier hun.

- Penger bevilget til barnevern kommer barna til gode

Lasse Billington understreker i høringen at det offentlige barnevernet trenger de private aktørene for å skape best mulig tjenester for barna.

- Det å slippe til alle øker sannsynligheten for at alle får dekket sitt behov. Det er selve hensikten med konkurranse. Konkurranse gir bedre tjenester, gitt at det er det kjøperen av tjenesten legger vekt på, sier Billington.

- Vi er tilhengere av kvalitetsbaserte kontrakter for barnevern, men vi vil advare mot å begrense konkurransen til noen utvalgte aktører basert på driftsform. For det første kan man da gå glipp av de beste leverandørene. For det andre er det høyst usikkert om det er lovlig etter gjeldende regelverk for offentlige anskaffelser, sier han.

- Penger bevilget til barnevern kommer barna til gode. Det er få – om i det hele tatt noen – eksempler på at private aktører har høyere margin enn det det offentlige, som kjøper av tjenestene, krever for å i det hele tatt kjøpe tjenester av disse aktørene. Man må ha sunn økonomi for å få oppdrag, påpeker han.

Kort oppsummert, meddelte han at NHO ikke støtter noen av forslagene i representantforslaget.

Må inkludere alle

- NHO Service og Handel Barn og Unge vil understreke at det allerede med dagens ordning, så har det offentlige barnevernet, herunder staten og direktoratet, all definisjonsmakt, samt nærmest hele ansvaret for kontroll og tilsyn overfor alle tilbydere av barnevernstiltak, sier Maria Reklev.

- Vi stiller oss svært positive til at Stortinget ber regjeringen om å sikre trygghet og forutsigbarhet i barnevernet. Vi stiller oss bak at kvalitet og kompetanse skal vektlegges i større grad i kontraktene. Vi vil derimot påpeke at barnevernstiltak i regi av det private ikke er et motsetningsforhold til dette. Dagens praksis er slik at staten selv først dekker sitt behov. Deretter er det en anbudsrunde som forbeholdes de ideelle. Deretter, som tredje runde, er anbudet åpent for alle, sier Thomas Eklund.

- Vi mener det er viktig å inkludere alle for å sikre mangfold, innovasjon og et differensiert tilbud til barna. Den beste måten å sikre god tjenesteutvikling på er å inkludere alle som har god kompetanse, kvalitet og erfaring i dag, sier Eklund.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: