Tapte mulighet i Oslo

Publisert

Nina Torp Høisæte

Nina Torp Høisæter er leder av Aberia Healthcare. (Foto: Baard Fiksdal).

– Det er ingen logiske grunner for at Oslo skal la være å undersøke hele markedet når man gjør en så stor investering som drift og utvikling av 300-400 sykehjemsplasser, skriver Nina Torp Høisæter i vår medlemsbedrift Aberia Healthcare i Dagsavisen i dag.

Innlegget er som følger:
Kun ideelle skal få lov til å delta i konkurransen om å drifte og utvikle et prosjekt for 300-400 nye sykehjemsplasser i Oslo kommune. Det har bystyret bestemt. Dette er ikke overraskende, gitt ambisjoner og vedtak både i Oslo og nasjonalt om at andelen ideelle aktører skal opp på 25 prosent.

Det er ikke desto mindre tapte muligheter for Oslo, når anbudskonkurranser ikke inviterer alle eierformer til å delta. Da har man sagt at eierskap er viktigere enn det faktiske innholdet. Det kan både pasienter, brukere og ikke minst Oslo kommune tape på.

Anbudsutlysninger basert på eierskap gir ikke kommunen sikkerhet for at den får den beste anskaffelsen. Man velger å se bort fra en rekke aktører, og de muligheter som ligger der både i kostnader, innovasjoner og nye tjenestekonsepter som en totalutlysning kan gi. Kommunal/privat og ideell er en verdikjede av kompetanse, ressurser, innovasjoner og tjenestekonsepter som til sammen kan gi kommunen den beste tjenesten, når hele markedet er saumfart. Det er dette Oslo kommune sier nei takk til, basert på et utelukkende fokus på eierskapet i seg selv.

Oslo kommune kjøper tjenester for millioner av kroner fra det private næringsliv. Det er kun innenfor omsorgstjenester som er tradisjonelle kvinneyrker, kommunen bryr seg om eierform.

For oss som jobber i faget og har driftet og utviklet helse- og velferdstjenestene over mange år, ofte med erfaring fra både kommunal sektor, ideell sektor og privat sektor, er det kunstige skillet mellom eierformene som politikerne har skapt seg, ikke gjenkjennelig i vår virkelighet. Engasjementet for faget, for pasientene og brukerne av tjenestene er det vi trodde var viktig, ikke det at noen av oss har registrert stiftelser og andre AS, forskjeller som i praksis er langt mindre enn mange politikere later til å tro. Begge eierformer må drive regningssvarende med et overskudd for å kunne levere en forsvarlig og stabil tjeneste på oppdrag, også i mer økonomisk krevende tider. Aksjeselskap gir rett nok anledning til å ta utbytte, men i praksis pløyes ofte overskuddene tilbake i driften eller til utvikling av nye tjenester og forbedringer til pasienten, akkurat som i ideelle stiftelser.

Det finnes mange dyktige ideelle aktører som leverer gode tjenester. Vi heier på dem. Men det er ingen logiske grunner for at kommunen skal la være å undersøke hele markedet når man gjør en så stor investering som drift og utvikling av 300-400 sykehjemsplasser faktisk er. Oslo trenger alle gode krefter. Den velferdsmiksen byrådsleder Raymond Johansen tidligere har snakket om, inkluderer både private og ideelle, i tillegg til kommunen.

Nina Torp Høisæter er adm. diri Aberia Healthcare

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: