Egen nærbutikk på sykehjemmet

Publisert

Hilde Helland viser frem butikken på sykehjemmet (Alle foto og video: Baard Fiksdal).

Egen nærbutikk, spaavdeling, aktivitetsrom, nyoppussede stuer. Det er litt av tilbudet ved Manglerudhjemmet som nå utvikler seg til å bli en demenslandsby i Oslo.

Manglerudhjemmet, drevet av Unicare og medlem av NHO Service, er ikke som alle andre sykehjem for personer med demens. Det siste året har sykehjemmet vært ett av fire sykehjem i Oslo som er en del av prosjektet «Bedre hverdagsliv». Byråd Aud Kvalbein står bak prosjektet som hun lanserte etter å ha besøkt demenslandsbyen De Hogeweyk i Weesp utenfor Amsterdam i Nederland.

- Det har vært helt fantastisk å utvikle sykehjemmet. De ansatte har gått inn i dette med glød og entusiasme som har fått meg til å begynne å grine, sier Hilde Helland som er daglig leder for de 110 ansatte. Hun viser oss rundt. I kjelleren er det åpnet en liten butikk der beboerne handler matvarer som de skal bruke til for eksempel å lage dagens middag (en gang i uken).

- Vi forsøker å gjenskape aktiviteter som beboerne har vært vant til i det livet de kommer fra, forteller Helland. Hun viser oss en spaavdeling med massasjestoler som beboere har glede av med hjelp fra ansatte eller pårørende. Manglerudhjemmet har også pusset opp resepsjonen og åtte stuer som nå står og skinner.
- Dette er en skikkelig dugnad der jobb og fritid glir inn i hverandre. Vi har gjort det aller meste selv. Møbler og utstyr er kjøpt på Fretex eller gjennom Finn.no. Ansatte har kjørt langt av sted for å finne de riktige tingene, forteller Helland.
- Dette har forandret oss som jobber her. Det er blitt mye morsommere å gå på jobb. Jeg tror folk nå trives mye bedre enn før.

Sykehjemmet har laget flere klubber. Et eksempel er Herreklubben, der en engere krets av mannfolk møtes for å spise pizza, drikker øl, spille spill og hva de ellers måtte har lyst til. Andre klubber driver med matlaging, trim eller tar turer.

Også på andre måter har Manglerudhjemmet markert seg. NRK Brennpunkt viste i fjor høst en serie programmer om hvor dårlig det kan stå til på sykehjem i Norge.

- Den ene historien var verre enn den andre. Dette ble en snakkis på jobben. Vi diskuterte «hva vil det si å ivareta menneskerettigheter til personer med demens på sykehjem?» Mange steder har man ved skjermede avdelinger lukkede dører, da må man sørge for å legge til rette slik at beboerne får komme seg ut i frisk luft når de måtte ønske det. Å ikke få noe aktivitetstilbud gjennom døgnet vil nok mange si er i en gråsone. Vi trenger en debatt om dette, sier Helland.

Hun ringte Norsk Senter for menneskerettigheter, ved Juridisk Fakultet, Universitet i Oslo. Her har man nå laget en rapport som løfter frem og drøfter problemstillingen. Sist uke var Helland i debatt om menneskerettigheter og demente på Litteraturhuset i Oslo. Satsingen på sykehjemmet har også skapt interesse på Stortinget. I mars arrangerte Høyre, Frp og Nasjonalforeningen for folkehelsen et fagseminar og drøftet hvordan sykehjem kan bli bedre.

- Økt kompetanse er del av satsingen på Manglerudhjemmet?

- Det er 10-12 ansatte som er ufaglærte og som nå er i gang med å ta fagbrev. Vi har også en stor satsing på ansatte som trenger å lære seg bedre norsk.

- Er det vanskelig å skape endring på sykehjem?

- Ja, for de fleste sykehjem så er det nok slik at rutiner og måten å gjøre ting på er ganske inngrodde.  Endring er aldri lett. Ikke for noen. Men når man får til noe vellykket så sprer entusiasmen seg. Hos oss merker jeg en kjempeforskjell. Det er en ny åpenhet. Det er utrolig deilig. Å se at ting funker. At vi kan skape noe helt nytt, slutter Helland.

Også kom tårene..

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: