- Det er typisk norsk å være inaktiv og overvektig

Publisert

Ole Petter Hjelle fra ABEL Technologies AS på scenen under Helse- og Velferdskonferansen 2023. Han holdt foredraget "Pilotstudie på grønn resept i praksis". Foto: NHO Geneo / Emma Egedal Nilsen

Under Helse- og Velferdskonferansen 2023 var et av temaene "En friskere og mer aktiv befolkning". Blant foredragsholderne var Aktiv mot kreft, ABEL Technologies AS, Avonova, Antidoping Norge og Feelgood.

Et av temaene som ble belyst under Helse og Velferdskonferansen 2023, var forebyggende helse. 

Helle Aanesen i Aktiv mot kreft snakket om at Norge er i fysisk forfall. Hun trakk frem at for hver hundrelapp vi bruker på helse, brukes 97 kroner på behandling mens bare 3 kroner brukes på forebygging. 

- Da har vi et sykevesen, ikke et helsevesen, argumenterte Aanesen.

Hun presenterte også kort rapporten "Et stillesittende samfunn - hva er konsekvensene på lang sikt?" som Oslo Economics har laget på vegne av Aktiv mot Kreft og NHO Geneo. Her kommer det frem at vi ikke når helsemålene Norge har satt seg og forpliktet oss til internasjonalt, samtidig som at vi kan spare milliarder av kroner på å snu trenden. 

- Vi burde gjeninnføre røykepausen på arbeidsplassen, men bruke den til fysisk aktivitet i stedet, sa Aanesen. Alle burde bevege seg fem minutter hver time, det kan gjøre mye for inaktiviteten vår, avsluttet hun. 

Ole Petter Hjelle, bedre kjent som "Treningslegen", jobber i ABEL Technologies som nylig ble kåret til "Årets rent senter". Han snakket om at over 3,5 millioner nordmenn er overvektige eller sliter med fedme, og hvordan en pilotstudie på grønn resept ble gjort i praksis.

- Det er typisk norsk å være inaktiv og overvektig, spøkte Hjelle fra scenen. Han fortsatte:

- Vi må forebygge mer, og behandle mindre. Grønn resept må tas i bruk mer når vi vet at 94 prosent av de som får hjelp også får effekt av det.

Stine Liebermann Åsheim fra Avonova snakket om hvordan vi kan få flere i arbeid, blant annet gjennom arbeidsrettet rehabilitering. 

- 20 prosent av nordmenn i arbeidsfør alder står i dag utenfor arbeidslivet. Dette fører til uhelse, samtidig som vi har store ubenyttede ressurser som vi trenger blant annet i helse- og velferdssektoren, sa Åsheim. 

- Det er vanskelig å få med bedriftene på arbeidsutprøving. Om flere vil ta en sjanse på dette, kan vi sørge for at flere kommer tilbake i arbeid; en vinn-vinn-vinn situasjon for arbeidstakerne, bedriftene og samfunnet, fastslo hun.

Fra Antidoping Norge, presenterte forskningssjef Fredrik Lauritzen deres arbeid med å kartlegge dopingbruk blant unge. 

- Majoriteten av de som bruker dopingmidler, bruker det ikke for å prestere innen idrett, men for å få større muskler eller gå ned i vekt, fremholdt Lauritzen.

- Treningssentrene har et ansvar for å være en sunn treningsarena for mange og en troverdig folkehelseaktør, ikke bidra til kroppspress og usunne holdninger, avsluttet han.

Sist på programmet for bolken "Forbyggende helse", var Christian Backe fra Feelgood. De produserer sine egne rehabiliteringsmaskiner i Norge, og har åpnet Feelgood-sentre over hele landet.

- Vi har 12 maskiner som trener hele kroppen på 40 minutter, og de kan brukes av alle. Du trenger ikke noe utstyr eller klær, du tar i så mye du selv vil, og slik kan alle delta, fortalte han fra scenen.

- På den måten var vi snudd trenden på vanlige treningssentre hvor snittalderen er 30 år. På våre sentre er snittalderen over 60 år, og vi har bidratt til å bekjempe dørstokkmila for mange, sa Backe stolt.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: