Falck Helse fikk ned sykefraværet i Arendal

Publisert

Joakim Lund i Falck Helse

- Vi ser konkrete resultater av innsatsen, og dette er resultater som kan leses av direkte på bunnlinjen, sier Joakim Lund i Falck Helse (Foto: Trond Madsen).

Alle vet at lavere sykefravær er lønnsomt for virksomheten og bra for den enkelte. Falck Helse mener bredt samarbeid er en nøkkel for å lykkes.

Falck Helse er en medlemsbedrift i NHO Service som har samarbeidet tett med Arendal kommune for å få ned sykefraværet.  Joakim Lund er leder for marked og utvikling på Sørlandet og har vært engasjert i flere av de vellykkede prosjektene som Falck Helse har jobbet med i regionen. Ambisjonen er å forebygge og reduser fravær,samt bidra til økt trivsel og produktivitet.

- Vi driver både bedriftshelsetjeneste og arbeidsrettet rehabilitering. Selv om det fortsatt er større virksomheter som holder fast i tradisjonen med at bedriftshelsetjenesten er endel av egen organisasjon, så ser vi at stadig flere konkluderer med at dette er tjenester det er mange fordeler ved å kjøpe eksternt.

Uavhengighet

 - Det viktigste er kanskje uavhengigheten. Det ligger i sakens natur at bedriftshelsetjenesten skal bidra til å ivareta medarbeidernes arbeidsmiljø på en best mulig måte. Det kan ofte være noe mer krevende dersom bedriftshelsetjenesten er en del av organisasjonen og rapporterer til den samme ledelsen som resten av virksomheten. Som ekstern leverandør må vi hegne om vår uavhengighet, fordi det er en forutsetning for å kunne levere gode tjenester som både ansatte og ledelsen er fornøyde med, og opplever verdi av sier Joakim Lund.

"Raskere frisk"

Arendal kommune fikk hjelp med et "Raskere frisk"-prosjekt i helse- og omsorgsektoren. Effekten var så lovende at kommune nå har implementert dette i hele organisasjonen, forteller Joakim Lund.  Han synes det er merkelig at det generelt er svært liten oppmerksomhet omkring effekten av ulike sykefraværstiltak. - Alle burde jo stille krav til objektive effekttall som skal supplere de subjektive erfaringene hos ledere og ansatte, men min erfaring er at det er få virksomheter som gjør dette, både i offentlig og privat sektor. Dermed får de heller ikke klare svar de får igjen for pengene, påpeker Lund.

Kjernen i tiltaket "Raskere frisk" handler om rask oppfølging (innen 3 dager) av den enkelte og individuelt tilrettelagte opplegg for både sykemeldte og dem som står i umiddelbar fare for å sykemeldes. I tillegg til «Raskere frisk» er et systematisk HMS-arbeid med forebyggende og helsefremmende fokus viktig for å samle innsatsen og øke nærværet på sikt.

Målt effekt

- I Arendal kommune har man målt effekt av nærværsinnsats over tid. Sammenliknet med oppstarten av «Raskere frisk» er det nå eksempelvis ca. 45 fulltidspersoner flere på jobb hver eneste dag som følge av et lavere sykefravær i helse- og levekårssektoren. Dette utgjør betydelige verdier for kommunen og for brukerne av tjenestetilbud, i tillegg til at det selvfølgelig er en stor gevinst for den enkelte ansatte som har en bedre helse og mindre fravær, forteller Joakim Lund.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: