- 20 prosent lavere sykefravær burde ikke true noen

Publisert

panel

Monopol eller mangfold var tema for debatten i Arendal. (Foto: Baard Fiksdal).

-20 prosent lavere sykefravær burde ikke true noen, sa Anne-Cecilie Kaltenborn i en debatt i regi av Norlandia i Arendal i går.

Debatten hadde overskriften ”Monopol eller mangfold? Valgfrihet i helse og omsorg”.

Panelet besto av Bjarne Håkon Hansen (tidl. helseminister (Ap) og partner Kruse Larsen), Anne-Cecilie Kaltenborn (leder av NHO Service og Handel), Yngvar Tov Herbjørnssønn (konsernsjef Norlandia), Anne Bramo (statssekretær for eldreminister Sylvi Listhaug (Frp)) Atle Svendal  (Ap, leder av helse og omsorgskomiteen i Arendal kommune) og  Solveig K. Bratseth (nestleder Norsk Sykepleierforbund) 

Bjarne Håkon Hansen har sittet i et utvalg nedsatt av Spekter og NHO Service og Handel. Utvalget konkluderte at løsningen på en av vår tids største utfordringer, eldrebølgen er at private, offentlige og ideelle aktører forenes i en velferdsmiks. Se utvalgets rapport her.

Bjarne Håkon Hansen innledet i Arendal med å beskrive utfordringen.

- Vi vil trenge 30-40.000 nye heldagsplasser og trenge 38.000 nye årsverk innen 2030. Det er et kostnadsløft på over hundre milliarder som kommer samtidig med en formidabel utgiftsvekst i folketrygden. Vi vil også se lave fødselstall, mangel på ungdom som skal være med å bære løftet. Det viktigste svaret er at vi trenger en kombinasjon av privat og offentlig løsninger, et mangfold av både private, ideelle og offentlige leverandører, sa Bjarne Håkon Hansen og mente at barnehageforliket kan stå som modell.

 - Vi trenger et omsorgsforlik, sa Bjarne Håkon Hansen.

Han møtte motstand fra Atle Svendal  (Ap) og Solveig K. Bratseth (Norsk Sykepleierforbund) som begge argumenterte bastant mot private løsninger. 

20 prosent lavere sykefravær

Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO SH) minnet om at en viktig årsak til mer effektiv drift er at private i snitt har 20 prosent lavere sykefravær enn det offentlige.

-  20 prosent er veldig mye. Det er fantastisk at de får dette til. Dette burde ikke true noen. Det at de får til et lavt sykefravær forklarer for det første overskudd på bunnlinjen. For det andre tyder det på at bedriftene er attraktive arbeidsplasser, sa Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hun understreket at det offentlige kan styre gjennom anbud.

- Det er det offentlige som gjennom anbud bestemmer hvor mye vekt som skal legges på pris. Hvor mye vekt som skal være på innovasjon, hvor mye vekt som skal være på kvalitet. Det er dette vi burde diskutere, isteden for å diskutere om man skal tillate private aktører. Vi burde diskutere hvordan vi kan gjøre anbudene bedre, mer interessante og mer nyskapende, sa Kaltenborn.

Styrket demokrati?

Kaltenborn var også opptatt av at pasienter og svake grupper ikke tør å si fra når kvaliteten på tjenestene er for dårlig.

-Hvis man har flere tjenester å velge mellom, så er det i seg selv en demokratisk styrking av svake stemmer. Det å kunne velge bort tjenester, som ikke er bra nok, er meget viktig. Et eksempel:  I februar i år i Vågsøy kommune. Det ble en stor skandale at pleiere med vilje koblet fra alarmen til en pasient ved sykehjemmet i Vågsøy fordi pasienten var masete. Det å kunne velge bort en tjeneste er et veldig viktig aspekt ved mangfold, sa Kaltenborn. 

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: