Bruk av tvang

Publisert

Ny Handlingsveileder i bruk av tvang overfor rusmiddelmisbrukere er kommet fra Helsedirektoratet.

Den nye veilederen har som mål å tydeliggjøre lovens intensjon og fremme god praksis. God praksis beskriver direktoratet blant annet er å sikre sammenhengende og helhetlige pasient- og brukerforløp for pasienter som er underlagt tvang. Veilederen viser hvordan bestemmelsene i kapittel 10 skal forstås og anvendes, og gir tjenestene veiledning til faglig skjønnsutøvelse.

Målgruppen
Målgruppen for veilederen er personell som har ansvar for å forberede saker, fatte vedtak, følge opp, og gjennomføre vedtak om tvang. Veilederen vil også være nyttig for brukere og pårørende, bedrifter innen rus og avhengighet, samt for politisk og administrativ ledelse i kommune og i de regionale helseforetakene.

Bruk av tvangstiltak er et alvorlig inngrep i den enkeltes selvbestemmelsesrett. Derfor må bruker- og pårørendemedvirkning sikres ved forberedelse og gjennomføring av tvangstiltak

Viktigste anbefalinger
• Brukermedvirkning er grunnleggende ved bruk av tvang

• Det bør opprettes et samarbeidsorgan – bistandsteam. Bistandsteamet kan bidra til å sikre sammenheng i tjenestene, og samtidig være et sted hvor utfordringer og spørsmål knyttet til bruk av tvang kan diskuteres. Etablering av bistandsteam bør forankres i samarbeidsavtalene mellom kommune og helseforetak.

• Oppfølging etter utskrivning bør planlegges allerede ved innleggelse. Bruk av bistandsteam, individuell plan og ansvarsgrupper er gode verktøy for å klargjøre ansvarsforhold og videre oppfølging.

• Spesialisthelsetjenesten (institusjonene) må ha rutiner for mottak, gjennomføring og utskrivelse av pasienter på tvang. Spesialisthelsetjenesten må sørge for en forsvarlig utskrivningspraksis og ha rutiner for å varsle og samarbeide med kommunen i god tid før utskrivning for å sikre pasienten nødvendig oppfølging. Institusjonen som har hatt ansvar for gjennomføringen bør bidra til at pasientens overgang til annen oppfølging ivaretas.

• Både kommunen og spesialisthelsetjenesten må bidra til en strukturert og planmessig oppfølging som sikrer nytte og effekt av tvangsoppholdet.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: