Misvisende om tolketjenster

Publisert

#205

Foto: Hero.

Flere medier har i dag et misvisende oppslag om tolketjenester. Det vises til en rapport fra IMDi som hevder at en av tre tolkeoppdrag utføres av ukvalifiserte. Dette er feil.

IMDi gjør den feil å kalle alle som ikke står oppført i tolkeregisteret for ukvalifiserte.  NHO Service og Handel organiserer bedrifter som leverer tolketjenester. Vår årsrapport for 2016 viser at ca. 425.000 oppdrag ble levert av tolk som ikke er oppført i tolkeregisteret. Disse har bestått bedriftsintern test, fått opplæring og er vel kvalifiserte tolker med som regel lang erfaring.

Hovedforklaringene på at en så stor andel av oppdragene leveres av tolk med bedriftsintern test er at private selskap får forespørsler om flere oppdrag enn det som kan dekkes av tolker oppført i det nasjonale tolkeregister. Offentlige oppdragsgivere har behov for fleksibilitet som følgende fakta viser:

  • Halvparten av oppdragene bestilles mindre enn to døgn i forveien. 16 % av disse igjen ble bestilt med 8 timers varsel eller mindre.
  • 7 av 10 oppdrag foregår mellom 10-14 på hverdager.
  • 8 av 10 oppdrag har en varighet på en time eller kortere, bedriftene melder at det er sterk vekst i korte oppdrag, ofte helt ned i 15 minutter.
  • 3 av 4 oppdrag er fjerntolking og leveres over telefon.

Fordi oppdragene ofte er korte i varighet, har kort varsel ved bestilling, gjennomføres via telefon, og prisen (og dermed honoraret) ofte er satt via offentlig anbud – velger mange tolker oppført i nasjonalt tolkeregister å ikke ta disse oppdragene.

Kvalifikasjonskategoriene i Nasjonalt tolkeregister som rangerer fra 1-5 er knyttet til et enkelt språk, det finnes en del språk der det enda ikke har vært tilbud om autorisasjon eller utdanning, i tillegg har utdanningsløpet begrenset kapasitet.

I artikkelene nevnes et eksempel fra Danmark som er hårreisende, og ikke representativt. En tolkeleverandør som leverer tolketjenester av lav kvalitet og med ukvalifiserte tolker ville raskt falt ut av markedet. Våre medlemmer er profesjonelle bedrifter, med en solid kundekrets av offentlige oppdragsgivere.

Nettverket for bedrifter som leverer tolketjenester i NHO Service og Handel arbeider med en felles standardisering og godkjenning av bransjemessige opplæringstiltak for tolker som ikke er oppført i tolkeregisteret. Vi ønsker å etablere et fagråd i samarbeid med IMDi og HiOA. I tillegg ønsker man at realkompetansen til tolker som har vært lenge i yrket anerkjennes, og at flere typer relevant kompetanse enn det som fremgår av kategoriene i tolkeregisteret kan godkjennes. IMDi og NHO Service og Handel er enige om at det er ønskelig at tolkene tar den formelle utdanningen og jobber sammen for å øke andelen tolker i tolkeregisteret.

Mer informasjon her:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: