Kafe på sykehjem: Stor glede for folk flest

Publisert

#205

Helse- og omsorgsminister Bent Høie klippet den røde snoren og holdt en personlig tale (Foto: Baard Fiksdal).

Attendo bruker 2,4 millioner kroner av egen lomme på å utvikle kafeen "Mind the gap" og et nytt bibliotek som gjør sykehjem mer attraktivt for beboere og folk flest. I dag, tirsdag, klippet helse- og omsorgsminister Bent Høie den røde snoren på Romsås i Oslo.

Tekst og foto: Baard Fiksdal
Du kan ta T-banen til Romsås og komme rett inn i kjøpesenteret. Her ligger sykehjemmet som er smart integrert som en del av senteret. Nå har Attendo revet vegger og flyttet på rom slik at den nye kafeen "Mind the gap" blir like naturlig å glede seg over for alle som ferdes i senteret.

To sveivegrammofoner
To sveivegrammofoner sender godlyd ut i kafeen. Det er Dan Robert Sanengen som har spesialisert seg på å vær DJ med sveivegrammofon. Landets eneste i sitt slag. Leid inn for anledningen. Utrolig kult. Nå kommer en tydelig stolt Anne Lise Skjæveland og tar ordet. Hun er daglig leder på Romsås sykehjem som har 81 ordinære langtidsplasser 12 skjermede plasser for personer med demens, driftet av Attendo og medlem av NHO Service.

- Det er meget viktig for oss at livet utenfor sykehjemmet smelter sammen med det vi kan tilby her. At det blir et sted hvor generasjoner kan møtes. Vi opplever allerede at ungdom på Grorud bruker biblioteket og at folk flest tar kafeen i bruk, sier Anne Lise Skjæveland.

Alle er velkomne
- Vi ønsker alle inn. Barselgrupper. Folk på søndagstur som vil stoppe for en kopp kaffe og en vaffel. Absolutt alle. Velkommen, sier Skjæveland (bildet under). Hun ble tett fulgt av helse- og omsorgsminister Bent Høie som klippet den røde snoren og holdt en personlig tale.

Talen startet på Randaberg i Rogaland der Bent Høie vokste opp. Statsråden snakker om hvor viktig måltidet er.

- Å spise er mer enn å stoppe murringen i magen. Matbordet er en meget viktig møteplass og samlingspunkt. For meg var måltidet hjemme et sted hvor jeg ble sett og lyttet til. Måltidet er der du henter krefter. Du bygger deg opp psykisk og fysisk. Slik håper jeg det også vil være på denne kafeen, sa Høie og snakket om reformen "Leve hele livet".

Reformen har tiltak som å flytte middagen på sykehjem til litt senere på dagen. Gjøre måltidene mere attraktive.

- Slik spiser du mer, sover bedre, bruker mindre medisiner og får krefter til å glede deg over aktiviteter og trivsel, sa Høie. Han håper at "Mind The gap" skal inspirere mange andre sykehjem til å ville satse.

Attendo har revet vegger, åpnet opp lokalene, flyttet kontorer og funksjoner for å rydde plass til kafeen på Romsås. Om du nå går gjennom kjøpesenteret kan du slenge innom kafeen og kanskje blir overrasket at du faktisk sitter inne i et sykehjem, bestille Caffè latte og kanskje noe godt der til.

Geir Hansen, markeds og kommunikasjonsansvarlig i Attendo Norge smiler fra øre til øre.

- Vi har nylig åpnet også en lignende kafe, "Antikvariatet" på Rødtvet sykehjem. Naboene begynte raskt å bruke spisestedet. Det er god pågang. Dette er vi veldig godt fornøyd med.

Biblioteket er blitt lyst og trivelig

 

 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: