Ni beboere har funnet lykken

Publisert

#205

Hanne Løvdal er utdannet sykepleier og har lang erfaring fra sykehus, eldreomsorg, ledelse og salg. I møte med eldre verdsetter hun den gode samtalen og ønsker å se hele mennesket (Alle foto: Baard Fiksdal).

- Da jeg jobbet i hjemmesykepleien så jeg en eldreomsorg hvor det sjelden var tid til å ta av seg jakka før man måtte løpe videre til neste person. Her på Villa Omsorg skaper vi et hjem, der du blir sett og tatt vare på utfra dine individuelle behov. For meg er det en gammel drøm som går i oppfyllelse, sier gründer og daglig leder Hanne Løvdal.

Hanne Løvdal er sykepleieren som i fjor høst startet opp Villa Omsorg på Nordstrand i Oslo. Villa Omsorg er medlem av NHO Service.

Det fins nesten ingen slike tilbud for eldre i Norge. Dette er en privat blanding av sykehjem og omsorgsbolig. Her lever for tiden ni beboere, fire som bor fast, og fem på kortere kontrakter som strekker seg over noen uker og som løser et behov, gjerne fordi pårørende trenger avlastning eller av andre årsaker.

Beboerne på Villa Omsorg får sove så lenge de vil, men må forholde seg til frokost mellom halv ni og ti. Hver søndag setter man opp ukens meny etter ulike ønsker fra beboerne. All maten er hjemmelaget. Personalet på Villa Omsorg sørger for en hverdag fylt med ulike aktiviteter, alt fra trim, quiz, handleturer, pubturer og sosiale treff på huset. Og kanskje det viktigste av alt: Villa Omsorg gjør det de kan for å bli kvitt ensomhet, noe mange eldre i dag kjenner på. Å ha god tid til beboerne er viktig.

-Ensomhet er en "folkesykdom"

- Ensomhet er en "folkesykdom", en stor og voksende utfordring, sier Hanne Løvdal.

- Mange som flytter til oss forteller at de er misfornøyd med det offentlige tilbudet, sier Løvdal. Til tider opplever vi beboere som er deprimerte og ser store personlige utfordringer i egen rehabilitering, sier hun. Løvdal tror private bedrifter som Villa Omsorg kan inspirere til forandring.

- Å ha et privat alternativ å vise til kan være viktig for de mange som ønsker at eldreomsorgen skal bli bedre i Norge, sier Løvdal. Hun håper på en politisk endring slik at pengene følger vedtak og beboeren, og at de kan velge tilbud selv. 
- Det vil gi et kraftig incentiv til alle som lever av omsorg slik at de skjerper seg, sier hun.

TV2 skapte reaksjoner

TV2 laget i vinter et innslag om Villa Omsorg. I kommentarfeltet kom noen negative reaksjoner.

- Enkelte blir provosert fordi de mener at ikke alle har råd til å betale 2.500 kroner døgnet av egen lomme, forteller Løvdal. Svaret på denne kritikken er at når du flytter på sykehjem mister du det meste av din inntekt, pensjon, trygd og lignende. Hvis du i steden velger å bo hos Villa Omsorg kan du fritt bruke dine egne penger. Har du god økonomi kan forskjellen bli bare noen få tusenlapper i måneden.

Villa Omsorg er et AS og en investering på 15 millioner kroner. To av dem har Hanne Løvdal satset av egen lomme. Hvis utviklingen fortsetter som nå er økonomien bærekraftig i 2017. Det er god pågang fra folk som ønsker å jobbe i Villa Omsorg. Løvdal kan velge og vrake.

- Det er viktig med engasjement og faglig dyktighet i eldreomsorgen. Mange er både engasjerte og faglig dyktige innen det kommunale tilbudet, men jeg tror rammene blir for knappe og ett brennende engasjement fort kan bli «kvalt», sier hun.  

Forretningsideen er "verdig alderdom"

Å komme til Villa Omsorg betyr som regel å flytte ut av utrygghet og inn i et fellesskap som tar vare på deg. Døgnet rundt. Samtidig får du selv bestemme hvordan livet skal leves. Dette er meget helsebringende.
- De fleste blir friskere av å bo hos oss, sier Hanne Løvdal. Mange av de som er innom Villa Omsorg, sier at ordene "Omsorg" og "Trygghet" har fått ny mening.

- Vi har sett mange eksempler på beboere som har blomstret opp og som i løpet av kort tid begynner å få et bedre liv. Dagene blir lengere og får et større innhold. Mange gruer seg til de må flytte hjem til seg selv igjen, slutter Løvdal.

 

Villa Omsorg er et privat hjem hvor eldre med pleie og omsorgsbehov kan bo i kortere perioder eller på permanent basis. Beboerne får hjelp med medisinhåndtering, stell og tilbys sosialt samvær og opplevelser (foto: Baard Fiksdal).

 

 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: