-
Hvor lang opplæring skal verneombudet ha?
Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at verneombud får den opplæringen som er nødvendig for å ivareta vervet som
-
Må AMU-medlemmer ha opplæring?
Ja, krav til opplæring for medlemmer i arbeidsmiljøutvalget er omtrent det samme som krav til opplæring av verneombud. Les
-
Må jeg betale lønn når verneombudet er på kurs?
Opplæringen skal fortrinnsvis foregå i arbeidstiden, og alle utgifter betales av arbeidsgiver. Verneombudet skal ha full lønn under
-
Hvor raskt etter et valg må verneombud og AMU-medlemmer på kurs?
Opplæringen skal gis så snart som mulig etter et valg. I Hovedavtalen er det nedfelt at grunnopplæring bør være påbegynt
-
Må arbeidsgiver ha opplæring i HMS?
Ja, Arbeidsmiljølovens § 3-5 fastslår at arbeidsgiver skal ha opplæring i HMS. Det er ingen formelle krav til hva denne opplæringen
-
Kan arbeidsgiver gjennomføre opplæring som nettkurs?
Ja, men vær oppmerksom på at kurset må inneholde de momentene som er nødvendig for å tilegne seg tilstrekkelig kompetanse
-
Obligatorisk tjenestepensjon: Skal midlertidige ansatte være med i ordningen?
Alle ansatte som som er fylt 13 år og har rapporteringspliktig lønn skal meldes inn i ordningen. Dette omfatter også
-
Obligatorisk tjenestepensjon: Må bedriftene betale arbeidsgiveravgift på innskuddet?
Ja, bedriften må betale arbeidsgiveravgift av innskuddet.
-
Fra hvilket tidspunkt utbetales ny uførepensjon?
Uførepensjonen utbetales tidligst 12 måneder etter at den ansatte ble sykmeldt.
-
Kan man ha inntekt ved siden av uførepensjonen?
Ja. Den som mottar uførepensjon kan jobbe tilnærmet så mye man vil. Uføregraden blir ikke redusert, men selve pensjonsutbetalingen