Statsbudsjettet: - Regjeringen tar ikke alle gode krefter i bruk

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, reagerer på manglende visjon for offentlig-privat samarbeid i det fremlagte forslaget til statsbudsjett.

- Vi ser en regjering som ikke inviterer alle gode krefter inn til å løse de store utfordringene vi står overfor i helsesektoren, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

- Det er bra helsesektoren får økt bevilgninger, og at ideelle inviteres inn, men det er ikke heldig at det skjer på bekostning av kommersielle aktører, som i dag leverer gode tjenester til det offentlige, sier Bekkemellem.

Kutt i helsekøer

Regjeringen foreslår en bevilgningsøkning til sykehusene på 2,2 milliarder kroner, utover lønns- og prisvekst. Budsjettforslaget legger til rette for kortere ventetider, styrket psykisk helsevern og samhandlingstiltak i Helse Nord, mener regjering.

- Det er bra at de setter helsekøene /ventetider i fokus, noe også vi forventet i forkant av fremleggelsen. Men vi kan ikke se at det er lagt opp til å bruke den ledige kapasiteten hos private aktører skal benyttes. Det er skuffende og synd, først og fremst for pasientene som må så unødvendig lenge i kø, sier Bekkemellem.

Et avgjørende tiltak for å reduser helsekøer, er satsing på forebyggende helse. Det er fraværende i budsjettet.

- God helse er ikke gratis, men investering i forebyggende helse vil betale seg både økonomisk og i form av økt livskvalitet for alle. Det er på tide å satse på folkehelse for et sunnere og mer bærekraftig Norge. Det gjør ikke regjeringen med dette budsjettet, sier Bekkemellem.

Les mer om helse- og velferdsbransjens reaksjoner på statsbudsjettet her.

- Rokker ved foreldrenes valgfrihet

Når det kommer til barnehagesektoren, vil regjeringen se på muligheten til tidsavgrenset tilskudd til private barnehager.

- Dette rokker ved foreldrenes valgfrihet, barnas beste og skaper utrygghet for tusenvis av barnehageansatte, sier Bekkemellem.

– Vår bekymring er at det blir mer ansvar overført til en allerede hardt presset kommunalsektor med de signaler som gis i statsbudsjettet om den kommende finansieringsordningen. I tillegg så ser vi dette her med kompensasjon for pensjon ikke er ivaretatt, sier Bekkemellem.

– Vi står allerede i en krevende situasjon med å få nok pedagoger. Søkertallene til barnehageutdanningen har aldri vært lavere. Tidsavgrenset tilskudd kan forverre situasjonen for barnehagene. En barnehage med en tidsavgrenset driftsforutsigbarhet er ikke en attraktiv arbeidsplass. Dette kan føre til flukt fra private barnehager, legger hun til.

Videre trekker Bekkemellem frem at den økonomiske situasjonen for store deler av barnehagesektoren er utfordrende, blant annet på grunn av tilskudd til pensjonskostnader ble kuttet fra 13 til 10 prosent i 2022 for kjeder, mens enkeltstående ble kuttet til 11 prosent.

- Dette har skapt stor usikkerhet i bransjen, og økonomiske utfordringer for mange. Det regjeringen burde gjort er å dekke de reelle pensjonsvilkårene, sier Bekkemellem.

Les mer om barnehagebransjens reaksjoner på statsbudsjettet her.

Tapte muligheter

Ideelle og øvrige private aktører leverer i dag ulike typer tjenester til det offentlige og har spesialisert seg med ulike kompetanse og kapasitet. NHO Geneo mener kvalitet og innhold i tjenestene er viktigst, ikke eierskap som avgjørende premiss. Dette vil også gi offentlig sektor best forutsetninger for å sikre tjenester av høy kvalitet til en samfunnsmessig fornuftig kostnad.  Føringene i statsbudsjettet går i motsatt retning.

- Det legges en klar forfordeling av ideelle aktører, gjennomgående i alle delene av sektorene i helsetjeneste- og oppvekstsektoren. Det er tapte muligheter for pasientene, for samfunnet, ansatte og bedriftene, sier Bekkemellem.

- Dette er et stort skritt inn i et todelt helsevesen, legger Bekkemellem til.

Ingen strategi for medisinsk utstyr

Medisinsk utstyr er en viktig innsatsfaktor og representerer helt nødvendige verktøy, hjelpemidler og forbruksmateriell som er avgjørende for en verdensledende helse- og omsorgstjeneste. Samtidig er medisinsk teknisk utstyr på norske sykehus utdatert. Det er blant annet behov for nasjonal strategi for medisinsk utstyr, men det er ikke prioritert i budsjettforslaget.

 – Det er skuffende at regjeringen ikke prioriterer nasjonal strategi for medisinsk utstyr. Vi står overfor store utfordringer i helsesektoren. Det å investere i medisinsk utstyr vil være avgjørende for å løse dette, sier Bekkemellem.

Les mer om Melanors, bransjen for medtek og lab, reaksjoner på budsjettet her.

NHO Geneo-bransjenes reaksjoner på budsjettet: 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: