Hva bør skje med BHT?

Publisert

#205

Illustrasjon: Colourbox.com.

En uavhengig ekspertgruppe har evaluert dagens bedriftshelsetjenester (BHT) og foreslått modeller for en fremtidig organisering av ordningen. Rapporten, som ble offentliggjort sist uke, skal legges frem og debatteres på et seminar 5. juni.

En ekspertgruppe under ledelse av Pål Molander fra Stami har vurdere treffsikkerheten til bedriftshelsetjenesten (BHT) og foreslår ulike modeller for en fremtidig organisering. Utredningen er bestilt av Arbeids- og sosialdepartementet.

Den norske bedriftshelsetjenesteordningen vurderes som en av de bedre ordningene internasjonalt, og mye fungerer godt, i følge rapporten. Ekspertgruppen er likevel kritisk til deler av tjenestene og vil ha tiltak som i sum skal bidra til mer målrettede og kostnadseffektive tjenester.

Den norske velferdsmodellen legger opp til at arbeidslivet skal ta et stort ansvar på arbeidsmiljøområdet. Det gode arbeidsmiljøforhold er et norsk konkurransefortrinn i en stadig mer globalisert verden. Dette gjør at BHT-ordningen er meget viktig.

Ekspertgruppen foreslå en enklere og mer treffsikker innretning på bedriftshelsetjenesten, uten at dette skal gå på bekostning av tjenestekvalitet og et mål om at Norge skal opprettholde sin attraktive posisjon i den internasjonale arbeidsmiljøfronten i fremtiden.

Ekspertgruppen har sett på:

  • En forsikringsbasert modell
  • En markedsbasert modell
  • En partsbasert modell
  • Tre varianter av lovbasert modell

Ekspertgruppen fremmer også forslag om en særskilt ordning for små bedrifter.

Hvor godt fungerer BHT?

I ekspertgruppens evaluering av hvordan BHT fungerer heter det:

  • Bedriftshelsetjenesten er vel etablert og nyter i hovedsak stor tillit fra både virksomheter, organisasjoner og tilsyn.
  • Arbeidstilsynets mener at BHT har en stor nytteverdi i dagens arbeidsliv. Mange av aktørene på feltet opplever BHT som uavhengige av ledelsen i virksomhetene og at dette vurderes som viktig.
  • BHT består av godt kvalifiserte fagfolk. Det er kompetanseutfordringer og kompetansemangler i enkelte deler av bransjen.
  • BHT har meget engasjerte og dedikerte medarbeidere.
  • Mange BHT-er og andre aktører ønsker at det skal stilles enda strengere krav til kvalitet på de tjenestene BHT leverer.
  • Godkjenningsordningen for BHT har hatt en klar positiv effekt ved at antallet useriøse aktører med lav faglig kompetanse og sviktende fokus i bransjen har blitt betydelig redusert. Det er likevel slik at godkjenningsordningen kan oppleves som for statisk.
  • Rapporter som Ipsos og Oslo Economics har utarbeidet for ekspertgruppen viser at kostnadene til BHT per ansatt ikke er særlige store sammenliknet med andre utgifter og goder som arbeidsgivere velger å prioritere.  Det er derfor ekspertgruppens klare vurdering at BHT ikke er en spesielt kostbar ordning for bedriftene.
  • At ordningen er lovpålagt har en klar positiv effekt sett opp mot dekningsgrad. Dette er av stor samfunnsmessig betydning.
  • Like fullt er det liten tvil om at bedriftshelsetjenesteordningen i Norge har et betydelig forbedrings- og effektiviseringspotensial.

Se rapporten her 

Se våre innspill til rapporten

Seminar om rapporten

Kommentar fra NHO Service og Handel:

-Rapporten understreker at en videre satsing på at Bedriftshelsetjenesten skal være lovforankret. Det er et riktig og viktig signal for å sikre at de bransjene og bedriftene som trenger det mest,  får et forsvarlig arbeidsmiljø, sier Torbjørn Furulund, fagsjef i NHO Service og Handel.

- Samtidig må bransjen selv sørge for å være relevant og oppleves nyttige for bedriftene gjennom fremtidsrettet god BHT av høy kvalitet, som gir kundene konkret merverdi i form av godt arbeidsmiljø, lavere sykefravær og økt produktivitet. BHT-bransjen i NHO Service og Handel vil bruke tiden fremover til å sette oss inn i rapportens konklusjoner og anbefalinger, før vi kommer med våre innspill i den videre prosessen. Vi tror BHT har en viktig rolle fremover for et godt arbeidsliv og at bransjen sådan har mye å bidra, sier Furulund.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: