- Velferdsdebattens bunnivå

Publisert

Furulund

Torbjørn Furulund er direktør for helse og velferd i NHO Service og Handel.

- Lørdag kunne Klassekampens lesere få presentert det som minner om en konspirasjonsteori fra Linn Herning og interesseorganisasjonen For Velferdsstaten, skriver Torbjørn Furulund i et tilsvar i dag.

Innlegget er som følger:
Lørdag kunne Klassekampens lesere få presentert det som minner om en konspirasjonsteori fra Linn Herning og interesseorganisasjonen For Velferdsstaten. Det er ingen hemmelighet at Linn Herning og For Velferdsstaten vil bort fra det velferdssamfunnet vi kjenner i dag, nemlig et samarbeid mellom det offentlige og private aktører, eller det vi kaller en velferdsmiks. De har lenge presentert en rekke usanne påstander om bransjen, men nå vil jeg si at de har nådd et bunnivå.

Linn Herning og For velferdsstaten forsøker med et 44 siders dokument å degradere en av Norges fremste eksperter på helse- og velferdsfeltet, nemlig professor Kåre Hagen, leder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Oslomet og leder av Velferdstjenesteutvalget.

I 2018 satt regjeringen ned en ekspertgruppe som skulle granske pengestrømmene innen private helse- og velferdsbedrifter. Ekspertgruppen, som kalles Velferdstjenesteutvalget, fikk blant annet i oppgave å gå grundig igjennom påstanden: «Penger bevilget til offentlige formål kommer ikke fram til brukere og pasienter, men forsvinner i avkastning og inntjening hos private aktører».

Konklusjonen i rapporten, som ble offentliggjort i desember 2020, er tydelige:

  1. Penger bevilget til velferd går til velferd.
  2. Vi får mer for pengene ved å ha en velferdsmiks.
  3. Overskuddet hos bedriftene er på moderate 5,3 prosent.

Aldri før har noen gjennomgått bransjen så grundig, og konklusjonen rokker ved alt arbeidet For Velferdsstaten har jobbet for: nemlig å stemple en hel bransje som kjeltringer og profitører.

Det er forståelig at en uavhengig ekspertgruppe, nedsatt av regjeringen, vekker uro hos For velferdsstaten, men de bør virkelig holde seg for gode til å gå til personangrep mot lederen av utvalget.

Herning og Amundsen forsøker også å koke suppe på en spiker ved å presentere velferdsmiks-kampanjen som noe mørkt og skummelt, og som har mange mektige stråmenn bak seg. Det er ingen hemmelighet at vi har en kampanje som heter velferdsmiks. Og ja, vi samarbeider med Kruse Larsen om dette. Denne type kampanjearbeid inn mot et stortingsvalg er svært vanlig, og kan sammenlignes med arbeidet Herning & co. legger ned i For Velferdsstaten.

Spekter var involvert i arbeidet som ble gjort på velferdsmiks.no i 2019 og vi har selvsagt hatt dialog med dem om arbeidet vi satte i gang i vår. Etter grundig vurdering av kapasitet og prioriteringer, valgte Spekter å ikke prioritere velferdsmiks-prosjektet i denne omgang.

Vi ønsker å satse videre på den velferdsstaten vi kjenner i dag, nemlig et samarbeid mellom offentlige, private og ideelle aktører. Dette er en modell som har tjent Norge bra, og noe som vi trenger i møte med fremtidens utfordringer. Til slutt vil jeg oppfordre til en saklig debatt fremover, ikke personangrep.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: