- Nå har mange sett hvor avhengig man er av et tett samarbeid i helsektoren

Publisert

#205

HÅPER PÅ KULTURENDRING: Både helseminister Bent Høie og Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi, håper at koronakrisen vil føre til økt samarbeid mellom private og offentlige helsevirksomheter også i fremtiden.

Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi, og helseminister Bent Høie er ikke i tvil: Koronakrisen har ført til en bedre kultur for samarbeid mellom offentlige og private virksomheter innen helse.

- Når det virkelig gjelder, så blir skillet mellom offentlige og private visket ut, sier Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi.

Denne uken ble Menon-rapporten Helsenæringens verdi lansert. Den kartlegger helsenæringens omfang, utvikling og bidrag til det norske samfunnet. Rapporten viser blant annet at noen av flaksehalsene helsebedriftene møter er lite tilgang til det offentlige markedet og konkurranse på like vilkår. Dette er noe Kristiansen håper vi vil se endring på, som følge av koronakrisen.

Stolte medarbeidere

- Jeg opplever en statusheving av omsorgsyrket generelt. Våre medarbeidere er stolte, sier Kristiansen under lanseringen av Helsenæringens verdi.

- Vi har hatt et godt samarbeid med alle oppdragsgiverne våre. Menon-rapporten peker blant annet på utfordringer knyttet til samarbeid mellom det offentlige og private helsebedrifter. Jeg syns vi har sett noe helt annet i den tiden vi er inne i nå, og jeg håper dette er noe vi ser også i fremtiden, sier Kristiansen.

- Vi har fått en felles fiende. Da er det helt irrelevant om man jobber i det offentlige eller private. Denne samarbeidskulturen må vi kjempe for å beholde, og vi skal gjøre vårt. Eldrebølgen er en ny, varslet krise. Nå har vi mulighet til å bygge videre på det gode samarbeidet, sier Kristiansen.

Les også: Står klar til å bistå det offentlige med rehabilitering av Covid-19-pasienter

Tror på kulturendring

Helseminister Bent Høie er enig med Kristiansen.

- Betydningen av et samarbeid mellom det offentlige og helsenæringen er noe som er blitt tydelig når vi nå står i en nasjonal og internasjonal helsekrise, sier Bent Høie under lanseringen Helsenæringens verdi.

Les også: Slik unngår vi et todelt helsevesen

Han forteller at noe av det første han gjorde da koronakrisen traff Norge, var å kontakte aktører innen helsenæringen for å få et overblikk over hvordan de kunne bidra.

- Krisen har ført til en kulturendring. Nå har mange ledere i de offentlige helsetjenestene sett hvor avhengig man er av et tett samarbeid med helsenæringen, sier Høie.

- Her er det både kunnskapsmiljøer og ansatte som er dedikert og som står klar til å bidra i den situasjonen vi er nå, og flaskehalsene vi vanligvis opplever, og som Menon-rapporten igjen dokumenterer, bør ha lite å si. Skal vi få et så godt helse- og omsorgstilbud som mulig i Norge, og hindre at folk som har råd til det orienterer seg til andre løsninger, må det offentlige gjøre bruk av den kapasiteten som finnes tilgjengelig, og som ønsker å levere innen rammen av det offentlig finansierte helsetilbudet vårt, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel. 

Les rapporten Helsenæringens verdi her 
Se lanseringen av rapporten i opptak her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: